MERHABA

Uzun zamandır bana ulaşan hastalarıma hizmet veriyor, hem kendi branşımla, hem de genel sağlıkla ilgili sorularını cevaplıyorum.


Malumunuz, internet engin bir deniz, her konuda kaynak oluşturabilecek sınırsız bir bilgi kaynağı. Ancak, ne yazık ki, yanlış kullanıma ve yönlendirmelere de çok açık. Tamamen tesadüfi olarak, benim ismim altında yazılmış, asla ilişiğim olmayan bir web sitesinde "Astımlılar ve allerjisi olanlar, yazın egzersiz yapmasın" açıklaması ile karşılaşınca, kimseyi yanlış yönlendirmemek adına hastalarıma kendi blogumdan seslenmeye karar verdim.


Sağlıklı olup da sağlığını korumaya devam etmek isteyen bireylere ise, bundan böyle buradan sesleneceğim, elimden geldiğince güncel bilgilerimi paylaşacak ve soruları yanıtlayacağım.


Sevgi ve sağlıkla...


Sayfalar

25 Kasım 2011 Cuma

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ


            Akciğerin görüntülenmesi, bazı akciğer hastalıklarının tanısı ve takibi için yeterli değildir. Akciğerlerin fonksiyonlarının (işlevlerinin) da değerlendirilmesi gerektiği durumlarda, solunum fonksiyon testlerinden yararlanılır. Sigara içen ve KOAH için risk grubunu oluşturan kişilerde tarama testi olarak solunum testleri uygulanabilir. Ayrıca, kalp hastalıkları ve kas-iskelet hastalıkları gibi bazı hastalıkların akciğer fonksiyonlarına etkisini araştırmak, ameliyatlardan önce kişinin akciğer kapasitesini ölçmek amacıyla da solunum testi yapılır. Bu amaçla “spirometre” adı verilen cihazlar kullanılır. Bu cihazlar, bilgisayar destekli, kişinin soluk kapasitesini ölçen aletlerdir.
           
Testin Uygulanması:

            Solunum fonksiyon testinden önce, test yapılacak kişinin boyu, kilosu ölçülür; doğum tarihi ve cinsiyeti kaydedilir. Spirometre cihazında, bir “ağız parçası” bulunur. Bu parçaya tek kullanımlık bir ağızlık takılır. Kişinin burnu bir mandalla kapatıldıktan sonra, ağız parçasını eline alır, ve teknisyenin yönlendirmesiyle ağızlığın içine nefes alır-verir. Test, en az 2-3 kez tekrarlanmalıdır. Cihaz, kişinin soluk kapasitesini ölçer, ve bunu aynı yaş, ırk, boy, kilodaki sağlıklı ve normal kişilerin değerleri ile karşılaştırır. Buna göre, test yapılan kişinin soluk kapasitesi hem bir grafik, hem mutlak değer, hem de normale göre yüzdesel olarak rapor halinde elde edilir. Sonuçlar, bir göğüs hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
            Gerekli görülen durumlarda “reversibilite testi” adı verilen ilaçlı test uygulanır. Testten sonra hastaya nefes açıcı sprey verilir, 15 dakikalık bir ara sonrasında test tekrarlanır. İlaç sonrası solunum kapasitesinde ne kadar düzelme olduğu kaydedilir.
            Solunum testinden önce ağır yemek yememeli, mümkünse sigara ve alkol içmemelidir. Testten ½ saat öncesinde de ağır egzersizden kaçınmak gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder